روابط عمومی ISQI – در حالی این روزها و همزمان با تصادفات اخیر، موضوع کیفیت صنعت خودرو که از دیرباز یک چالش اساسی بوده به محور اصلی اظهارنظرها تبدیل شده که به نظر می رسد هنوز تفاوت های کیفیت و استاندارد به عنوان دو مقوله مستقل از هم به درستی در این صنعت تعریف نشده و برخی کاستی ها در حالی به سرپیچی خودروسازان نسبت داده می شود که هنوز زیرساخت های آن در کشر فراهم نیست.
به گزارش خبرنگار خودروکار، رییس پلیس راهور در اظهاراتی جدید بر جلوگیری از خودروسازان در خصوص ارایه خودروهای بی کیفیت و غیرایمن به مردم در قبال پرداخت مبالغی معادل یک خودروی خارجی تاکید کرده از سوی دیگر رییس سازمان ملی استاندارد که در حدود دو ماه از حضور وی بر مسند این سازمان می گذرد به سرپیچی خودروسازان از اجرای بخشی از استانداردهای۸۵ گانه به بهانه هایی همچون تحریم اشاره کرده است. به اعتقاد مهدی اسلام پناه، روند کیفیت در صنعت خودرو در ۸ سال گذشته نزولی بوده و خودروسازان حتی کف کیفیت را هم رعایت نمی کنند از این رو مهلت یک ماهه ای برای ارتقای کیفیت به خودروسازان داده شده تا گزارش کنترل تطابق تولید را از تاریخ اول دی ماه انجام دهند. وی ضمانت اجرایی این مهلت یکماهه را توقف شماره گذاری برخی از خودروها با کمک پلیس راهور اعلام کرده است.
این اظهارات و تاکیدات در حالی مطرح می شود که شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران همچنان نسبت به ارایه گزارش های ماهیانه عملکرد خودروسازان اقدام می کند و در این میان برخی از خودروها موفق به کسب ستاره های بیشتر می شوند. در این شرایط پرسشی که مطرح می شود چگونگی وضعیت کیفیت در این صنعت از نگاه این شرکت است.
سعید تاجیک، مدیرعامل شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران در گفت و گو با خبرنگار خودروکار می گوید: هرچند کیفیت در سال های گذشته در صنعت خودرو نوسان داشته و از سال ۹۶ به دلیل خروج خودروسازان خارجی از صنعت با افت کیفیت روبرو بودیم اما این روند نزولی به معنای عدم رعایت خودروسازان از کف کیفیت نیست.
وی با اشاره به سه شاخص کیفیت، خدمات فروش و خدمات پس از فروش در صنعت خودرو می افزاید: از این سه شاخص دو شاخص کیفیت و خدمات فروش از سال ۹۶ و همزمان آغاز تحریم های صنعت خودرو نزولی شد اما در خدمات پس از فروش شاهد هیچ گونه افت کیفیتی نبودیم که این روند موقتی بود و از سال ۹۸ به دلیل ورود محصولات جدید و اقدامات خودروسازان برای حل مشکلات این دو شاخص نیز روند صعودی به خود گرفت.
تاجیک با تاکید بر این که آمار نشان می دهد که کیفیت در صنعت خودرو در ۸ سال گذشته به طور کامل نزولی نبوده است، تصریح می کند: به طور کلی نسبت به زمان سال ۹۲ که اهداف کیفی از سوی وزارت صمت ابلاغ شد ایرادات از ۵ ایراد در هر خودرو به سه ایراد بر اساس نظرات مصرف کنندگان کاهش یافته است بنابراین هرچند در برخی سال ها روند کیفیت در صنعت خودرو نزولی شده اما از سال ۹۷ روند نزولی متوقف و حتی صعودی شده است.
مدیرعامل شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران در پاسخ به سوالی در مورد نحوه تدوین استانداردهای صنعت خودرو در ایران نیز اظهار می کند: استانداردهای موجود در ایران ترجمه و برگرفته از استانداردهای اروپایی بوده جهت ملی شدن این استاندارد ها ، تیم تدوین متشکل از سازمان ملی استاندارد، وزارت صمت و خودروسازان و سایر صاحب نظران نسبت به تدوین و نهایی کردن استانداردهای موجود که منطبق با استاندارد اروپا بوده و هم اکنون به استانداردهای سازمان ملل تغییر یافته اقدام کرده و ملاک اجرای استاندارد در صنعت خودرو است.
وی ادامه میدهد: در این میان چند استاندارد به دلیل تحریم ها و محدودیت های ناشی از آن از سوی شورای عالی استاندارد تعلیق و اجرایی نشد اما جدای آن موارد در حال حاضر نحوه اجرای ۹ استاندارد از سوی خودروسازان به دلیل فراهم نبودن شرایط و امکان تست آن در ایران قابل ارزیابی نیست و عملا این موارد مشکلات زیرساختی است و ربطی به محدودیت های دیگر ندارد که نمونه آن استاندارد تست تصادف است که از ابتدا در ردیف استانداردهای اجباری قرار دارد اما امکان تست آن در کشور وجود ندارد و در مورد نحوه اجرای آنها در حین تولید توسط خودروسازان نمی توان اظهار نظر کرد.
مدیرعامل شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران در ادامه با تاکید بر ضرورت حضور نمایندگان سازمان ملی استاندارد بر فرایند تولید در صنعت خودرو اظهار می کند: تطابق تولید بر عهده سازمان ملی استاندارد بوده و گزارش ماهیانه شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد با بحث استاندارد متفاوت بوده و معتقدیم خودرویی که در خط تولید قرار گرفته موفق با دریافت مجوزهای لازم از سازمان ملی استاندارد شده بر این اساس خودرویی که مجوز استاندارد دارد مورد ارزیابی شرکت قرار می گیرد.
وی می گوید: نوسان کیفیت به معنای رعایت و عدم رعایت استاندارد از سوی خودروسازان نیست بلکه یک موضوع نسبی است و پایین بودن کیفیت هر خودرو به معنای استاندارد نبودن آن نیست.
تاجیک با تاکید بر این که استاندارد و کیفیت دو مقوله کاملا متفاوت است، می افزاید: همه قطعات یک خودرو مشمول استاندارد اجباری نیستند و ممکن است یک قطعه مصرفی در زمان استفاده از کیفیت بالایی برخوردار نباشد اما این به معنای غیراستاندارد بودن خودرو نیست.