شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران

دکتر تاجیک در روز جهانی استاندارد مطرح کرد؛ اهمیت استانداردسازی در صنعت ایران و ضرورت همکاری بین‌المللی برای توسعه پایدار

سعید تاجیک، رئیس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق تهران و مدیرعامل شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، طی گفت‌وگوی رادیویی در رادیو اقتصاد، بر لزوم استانداردسازی در فرآیندهای صنعتی و اهمیت آن در تجارت بین‌الملل تأکید کرد.
دکتر تاجیک در این گفت‌وگو ضمن تبریک روز جهانی استاندارد به تمامی ذینفعان و خانواده استاندارد، به اهمیت استانداردسازی در شرایط فعلی کشور اشاره که به دلیل همکاری‌های بین‌المللی مانند پیوستن به پیمان‌های شانگهای، بریکس و اوراسیا در حال تغییر است. او همچنین طی بررسی وضعیت کیفیت استانداردها در فرآیندهای صنعتی، تأکید کرد: “مشارکت برای تحقق اهداف توسعه پایدار و ایجاد یک جهانی بهتر الزام‌آور است.”
رییس کمیسیون انرژی اتاق تهران در ادامه با اشاره به معضلات تجاری ناشی از وجود موانع غیرتعرفه‌ای، گفت: “استانداردها می‌توانند خلاهای موجود را پر کرده و تسهیل‌گر صادرات و تسهیل تجارت باشند.”
سعید تاجیک با بیان اینکه استانداردهای ما باید به روز و متناسب با تکنولوژی‌های جدید باشد، به عقب ماندگی صنایع ایران در زمینه تکنولوژی اشاره کرد و افزود: “باید تلاش کنیم که استانداردها را با توجه به شرایط صنعتی خودمان تنظیم کنیم.”
او ادامه داد: “استانداردهای اجباری قدیمی باید به سمت مقررات فنی جدید پیش بروند، تا به تکنولوژی‌ روز متناسب باشند. برای مثال، در صنعت خودروسازی، استاندارد آلایندگی یورو ۵ در حالی در نظر گرفته می‌شود که زیرساخت سوخت ایران مناسب این استاندارد نیست و همین مساله منجر به عدم تحقق اهداف مدنظر می‌شود.”
تاجیک در ادامه این گفت‌وگو به این موضوع اشاره کرد که: “برای صادرات محصولات، استانداردها زبان مشترک هستند و از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند. کالاهایی که نشان استاندارد ایران را دریافت می‌کنند، قابلیت ورود به بازارهای بین‌المللی را دارند.” با این حال، او از چالش‌های موجود در برابر صادرات به دلیل عدم پذیرش نهادهای بازرسی داخلی از سوی کشورهای دیگر گفت و خواستار توجه بیشتری به این مورد شد.
رییس کمیسیون انرژی و محیط زیست، همچنین درمورد نقش بخش خصوصی در ارتقاء کیفیت استانداردها ادامه داد: “هر چقدر دولت بستر رقابت را در کشور فراهم کند و از فضای اقتصاد کشور خارج شود، این توسعه یافتگی به سمت استانداردهای روز شتاب خواهد گرفت.”
دکتر تاجیک به این نکته پرداخت که نهادهای فعال بخش خصوصی می‌توانند همزمان به عنوان مدافع حقوق مردم و تولیدکنندگان عمل کنند و با همکاری دولت، نقش موثری در بهبود قوانین و فناوری‌های مرتبط ایفا کنند. به گفته او اساساً کشوری نیست که توسعه یافته باشد و بیش از ۷۰ درصد اقتصادش در اختیار دولت باشد.
رییس کمیسیون انرژی، به اینکه همواره دولت باید بستری فراهم کند تا بخش خصوصی بتواند در فضای رقابتی فعال باشد، تأکید کرد و گفت: «به طور مثال می‌توان به صنعت خودروسازی اشاره کرد که اگر دولت از قیمت‌گذاری‌های دستوری خارج شود و به جای آن از تولیدکنندگان حمایت کند، این اقدام می‌تواند به بهبود کیفیت و استانداردهای محصولات کمک کند.”
این مقام مسئول در پایان با بیان اینکه استقرار هوش مصنوعی در فرآیندهای صنعتی و استانداردسازی می‌تواند تحول بزرگی ایجاد کند، خاطرنشان کرد: “هوش مصنوعی می‌تواند نظارت بر اجرای استانداردها را تسهیل کند و به کنترل بهتر کیفیت کمک کند.”
تاجیک همچنین به روش‌های نوین نظارت و ارزیابی استانداردها در صنایع پرداخت و عنوان کرد که این تحول به زودی در ایران قابل مشاهده خواهد بود. همچنین در این گفتگو با تأکید بر اهمیت استانداردسازی به‌عنوان ابزاری برای تسهیل صادرات و ارتقای کیفیت در صنایع، خواستار همکاری‌های بین‌المللی و مشارکت بخش خصوصی و دولتی شد. او معتقد است که هوش مصنوعی و تدوین مقررات فنی جدید می‌تواند در آینده نقشی کلیدی در حوزه استانداردها داشته باشد.

Previous slide
Next slide
مطالب بیشتر

ارسال پیام

"*" indicates required fields

نام و نام خانوادگی*