سعید تاجیک، رئیس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق بازرگانی تهران، از ایجاد فرصتی برای گفتمان مشترک با دنیا درخصوص مسائل مهم محیط زیست خبر داد.
تاجیک با اشاره به برگزاری اجلاس کاپ29 در پاییز سال جاری در جمهوری آذربایجان، آن را فرصتی برای گفتمان مشترک با دنیا دانست. به گفته وی، ایران در حال حاضر در منطقه حساسی از نظر تنشهای آبی، بحران ریزگردها و خشکسالی قرار دارد. از این رو دولت چهاردهم میتواند گفتمانی از جنس محیط زیست برای خود ایجاد کند. بنابراین تولید گازهای گلخانهای در کنار سایر مسایل زیست محیطی از جمله تنش آبی و ریزگردها میتواند موضوع گفتوگوی ایران با منطقه و دنیا قرار گیرد.
رئیس کمیسیون انرژی و محیطزیست اتاق بازرگانی تهران، ادامه داد: کشور ما ششمین کشور تولیدکننده گازهای گلخانهای در جهان است. جالب اینکه از میان 20 کشوری که بیشترین گازهای گلخانهای را تولید میکنند، 19 کشور جزو گروه 20 و در شمار اقتصادهای بزرگ دنیا قرار دارند. اما ایران در شرایطی که هنوز چنین موقعیتی کسب نکرده، در جایگاه ششمین تولیدکننده گازهای گلخانه ای در جهان ایستاده است.
او افزود: فرصت این گفتوگو میتواند در اجلاس کاپ 29 (COP29) فراهم شود. فرصت مهمی که آبان ماه سال جاری، در کشور آذربایجان با حضور سران همه کشورهای جهان ایجاد خواهد شد. نکته حائز اهمیت اینکه حضور در این رویداد به نسبت کاپ30 (در کشور برزیل)، آسان تر خواهد بود.
او در ادامه با تاکید بر گفتمانسازی زیست محیطی دولت، چند پیشنهاد را نیز مطرح کرد و گفت: پیشنهاد مشخص پارلمان بخش خصوصی ایران این است که برای اولین بار و به سبک اکثر کشورهای جهان، رئیسجمهور کشور نیز مسئولیت ریاست هیات ایرانی را بر عهدهدار باشد و در عین حال، یک فعالیت مشترک نیز با بخش خصوصی انجام دهند. ما در اتاق تهران و ایران با کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بین المللی این موضوع را به امضا رساندیم که بتوانیم به عنوان نماینده بخش خصوصی در این رویداد حضور پیدا کنیم. متاسفانه در کاپ 28 که در سال گذشته برگزار شد نه دولت به طور قوی ظاهر شد و نه زمینه ساز حضور بخش خصوصی در آن شد.
تاجیک در پایان از ضرورت الحاق ایران به تعهدات بین المللی از جمله معاهده پاریس سخن گفت و ادامه داد: به رغم اینکه اسناد بالادستی ایران، مانند سیاستهای کلی محیط زیست، تعهدات جامعتری نسبت به معاهده پاریس برای کشور ایجاد کردهاند، دلیل عدم الحاق ایران به این معاهده همچنان مشخص نیست.