از مزایا تا انواع گواهی بازرسی کالا
در واردات و صادرات کالا، طرفین داد و ستد ساکن کشورهای مختلف هستند و خریدار نمیتواند قبل از وصول کالا از انطباق آن با آنچه که در قرارداد گفته شده اطمینان حاصل کند. در نتیجه گواهی بازرسی کالا میتواند به آنها در این زمینه کمک کند. در حقیقت گواهی بازرسی کالا سندی است که قرار داشتن کالا در شرایط مناسب و داشتن مشخصات و ویژگیهای مورد نیاز را تایید میکند. بنابراین در این موارد است که بازرسی قبل از حمل (PRE SHIPMENT INSPECTION) مطرح میشود تا اطمینان در خریدار حاصل شود. انواع گواهینامههای بازرسی کالا عبارتند از:
انواع گواهینامه های بازرسی کالا
-
بازرسی حین ساخت کالا
این در حقیقت همان بازرسی حین تولید است. که به منظور کسب اطمینان از کیفیت تولید و مطابقت با استانداردهای لازم انجام میشود. بعلاوه مشکلاتی در کالا ممکن است وجود داشته باشد که تنها در هنگام تولید قابل تشخیص هستند؛ به عنوان مثال ممکن است در ساخت کالاهای پیچیده، برخی از قطعات از پیمانکاران دیگر تهیه شود که کیفیت هر کدام از اجزا بر کیفیت محصول نهایی تاثیرگذار خواهد بود.
یکی دیگر از جنبههای این بازرسی مربوط به زمانی است که به هر دلیلی قرار باشد در فرآیند تولید تغییری ایجاد شود در این صورت بازرس باید تاثیر تغییرات را بر کیفیت محصول نهایی بررسی کند.
تنها از طریق این گواهی است که خریدار از انطباق مشخصات، حجم و تعداد کالا با آنچه که در قرار داد ذکر شده اطمینان حاصل میکند. بازرسی کالا میتواند از زمان بستهبندی شروع و تا بارگیری ادامه یابد. ولی معمولا بازرسی کالا از بستههای آماده صورت میگیرد. از جمله کشورهایی که گواهی بازرسی کالا برای آنها ضروری است میتوان به آنگولا، بنگلادش، بنین، بورکینافاسو، بروندی، کامبوج، کامرون، جمهوری آفریقای مرکزی، کومور، جمهوری کنگو، جمهوری دموکراتیک کنگو، ساحل عاج، اکوادور، اتیوپی، گینه، هند، اندونزی ، ایران، کنیا (در دست بررسی)، کویت، لیبریا و … اشاره کرد.
همچنین این بازرسی شامل مواردی از جمله بازرسی کالا به صورت کمی یا کیفی، بازرسی وسایل حمل و نقل، نمونهگیری، نظارت بر نحوه بارگیری و تخلیه بار و… است.
این گواهی به وسیله شرکتهای بازرسی ارائه میشود که کالاهای مبادله شده در تجارت بینالملل را از منظر کیفیت، کمیت و ارزش بررسی میکنند.
-
بازرسی کالا در مقصد
گاهی ممکن است خریدار به دلایلی از جمله تسریع در واردات یا نیاز خط تولید به محصول مورد نظر، بازرسی کالا را در مقصد انجام دهد.
تا اینجا با انواع گواهینامههای بازرسی کالا آشنا شدید در ادامه قصد داریم بیشتر در مورد مزایای دریافت این گواهینامه صحبت کنیم.
درحقیقت میتوان گفت که پس از اتمام جنگ جهانی دوم و رونق اقتصاد در جهان، انجام تجارت و خریدوفروش در سطح بینالمللی گسترش یافت. این توسعه موجب شد تا افراد بتوانند محصولات خود را به نقاط مختلف صادر کنند. اما این تجارت یک مشکل داشت. آن هم این بود که خریدار تا قبل از دریافت کالا نمیتوانست از کیفیت آن اطمینان حاصل کند. بنابراین شرکتهایی تحت عنوان بازرسی برای حل این معضل در سطح جهانی ایجاد شدند.
مزایای دریافت گواهینامه بازرسی کالا
از مزایای بازرسی کالا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بازرسی کالا موجب کاهش اختلافات از منظر کمی و کیفی کالا بین خریدار و فروشنده میشود. چرا که در صورت مغایرت با قرارداد، شرکتهای بازرسی، اسناد لازمه را در اختیار طرفین قرار میدهند.
- این گواهی هزینههای جایگزین و خرابی محصول را برای صادرکننده کاهش میدهد. بعلاوه اعتبار شرکت نیز حفظ میشود.
- از ورود کالای نامرغوب و بیکیفیت به کشور واردکننده جلوگیری میکند.
- با صدور این گواهینامه فروشنده از سالم بودن کالای خود اطمینان حاصل کرده و اگر خریدار خلاف آن را اظهار کند میتواند از این گواهینامه بهنفع خود استفاده کند.
- با این گواهی بانک گشایشکننده اعتبار از شرایط کالا مطمئن میشود.
- شرکت بیمه با مشاهده این گواهی از وضعیت کالا در شروع کار مطمئن میشود. در این صورت میتواند خساراتی که بعدا به کالا وارد شده است را تعیین کند.
- این گواهی استانداردهای کالا را برای شرکتهای حمل و نقل مشخص کرده و از آسیب رسیدن به آن جلوگیری میکند.
- گمرک با استناد به گواهی بازرسیکالا از استاندارد بودن آن اطمینان حاصل کرده و آن را با اظهارنامه مقایسه میکند.
اسناد مورد نیاز برای بازرسی کالا
اظهارنامه تولیدکننده (MD: Manufacture Declaration) و عرضهکننده (SD: Supplier Declaration):
تولیدکننده یا فروشنده با ارائه این گواهی نشان میدهد که کالا با استانداردهای اساسی منطبق است. در این گواهی لازم است که حتما به شماره فاکتور اشاره شود.
گواهی مبدا:
اتاق بازرگانی عموما این گواهی را صادر میکند و در آن محل ساخت کالا را تعیین مینماید.
فرم تعهد و اظهارنامه انطباق واردکننده کالا:
براساس این فرم واردکننده تمامی مسئولیتهای انطباق کالای وارداتی با استانداردهای سازمان استاندارد ایران را برعهده میگیرد. بعلاوه نشان میدهد که کالا با اظهارنامه گمرکی مطابقت دارد.
تائیدیه انطباق (VOC: Verification Of Conformity):
هنگامی که شرکت بازرسیکننده یا مدیر عامل واحد تولیدی، اظهارنامه عرضه کننده کالا را تائید کند، این گواهی صادر میشود.
گواهی انطباق (مجوز ترخیص) (COC: Certificate of Conformity):
ادارات استاندارد استانها با صدور این گواهی، انطباق آن با استاندارد را تایید میکنند. اگر کالایی این گواهی را داشته باشد آزمایشی روی کالای وارداتی انجام نخواهد شد.
گواهی کیفیت، کمیت و بستهبندی (CQQP: Certificate of quality, quantity and packaging):
شرکت بازرسی با صدور این گواهی کیفیت، کمیت و بستهبندی کالا را تایید میکند.
گواهینامه ثبت کالا (COR: Certification Of Registration):
چنانچه صادرکنندهای به طور مرتب کالایی را به ایران صادر کند، مدیر کل بازرسی سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران گواهینامه ثبت کالا را با تاریخ اعتبار مشخص برای او درنظر میگیرد.
گواهینامه بازرسی (COI: Certification Of Inspection):
این گواهی کلیه فعالیتهای شرکتهای بازرسی در راستای تعیین کیفیت و کمیت کالا را دربرمیگیرد. در حقیقت شرکت بازرسی برای صدور این گواهی کالا با آنچه در قرارداد ذکر شده انطباق میدهد.
برگه نتایج آزمون (TR: Test Report):
این برگه برای کالاهایی که از آنها نمونه به آزمایشگاه ارسال و برروی آنها آزمایشهای مختلفی انجام شده صادر میشود. در این گواهی، نام آزمایشگاه و مواردی که مورد آزمایش قرار گرفته بیان میشود.
گواهینامه تائید قیمت (CRF):
شرکت بازرسیکننده هنگامی که قیمت کالا را تایید کند این گواهی برای آن صادر میشود.
استانداردهای مورد تائید موسسه استاندارد ایران:
استانداردهایی که کشور ایران برای واردات کالا در نظر گرفته است عبارتند از:
استانداردهای ملی ایران کالا (ISIRI)
استانداردهای کشورهای اروپایی (EN) شامل:
NSAI, SFS, SIS, DS, ON, IBN, IPQ, NNI, UNI, AFNOR, DIN, BSI, DINEN, BSEN
استاندارهای بینالمللی کالا شامل : ISO, EC, ITU, CODEX
استاندارهای کشورهای آمریکای شمالی شامل : ANSI, ASME, ASTM, UL, API, AGI
استانداردهای کشور ژاپن JIS
همانطور که گفته شد شرکتهای بازرسی با انجام بازرسیهای مربوطه و صدور گواهی برای آنها، مشکلات و اختلافاتی که ممکن است بین خریدار و فروشنده ایجاد شوند را کاهش میدهند. بنابراین این مسئله اهمیت بازرسی کالا در تجارتهای بینالمللی را نشان میدهد. شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران با توجه به حجم و سابقه بالایی که در این امر دارد میتواند به شما کمک کند. جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با شماره تلفن ۴۳۹۰۴۲۱۹-۰۲۱ تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.